Work

De Finse seizoenen - Leeuwarder Courant

De Finse seizoenen - Leeuwarder Courant - afbeeldingHoutsnedes vormen de hoofdmoot van de expositie van drie kunstenaars bij Pilat in Twijzel. De in Tohmajârvi in het uiterste oosten van Finland geboren en sinds 1978 in Noord-Groningen wonende Marjatta Ranta-Iso laat fraaie voorbeelden zien van deze niet zo vaak toegepaste hoogdruktechniek. Werk dat bovendien de voor het noordelijkste deel van de wereld zo kenmerkende sfeer overbrengt.

Een wereld van berken- en naaldbossen rond verstilde meren, vroege winterse duisternis, zomerse euforie tijdens de korte zomers en altijd heel veel stille natuur. Een berkenbos in grijsgroene tinten heet bij haar 'Het heilige bos' en weerschijn van takken 'Hemel op het water'. Ook in het donkere 'Wintervijver' laat Ranta-Iso de weerspiegeling van licht het betoverende werk doen. Ze speelt daarbij een subtiel spel van vorm en tegenvorm.

Diverse prenten geven 'Moermanska garagepark' weer, een kleurige verzameling tentachtige huisjes, die heel verschillende indrukken wekken als gevolg van de grote verschillen in licht tussen de seizoenen. Ook fraai: een vierkante grafische weergave van wat wind met het landschap doet; circulatie en turbulentie in beeld.

In de weglopende lijnen van akkers, al weer waargenomen in lente, zomer, herfst en winter, maakt Ranta-Iso optimaal gebruik van de voor die tijden van het jaar zo typerende vormen. Wegkwijnende dan wel oplevende gewassen, bleke of stralende zon, mist en sneeuw. Finnen leven nu eenmaal veel dichter bij de natuur dan wij in het volle Nederland en zelfs in haar huidige woonplaats, het toch ietwat afgelegen Winsum, blijft de natuur zeer aanwezig.

[...]

ANDRÉ KEIKES